1908

Στις 23 Ιουνίου γεννιέται στην Αθήνα ο Δημήτρης Ροδόπουλος (Μ. Καραγάτσης). Πατέρας του ο Γεώργιος Ροδόπουλος, δικηγόρος από την Πάτρα, τραπεζικός και πολιτικός για ένα διάστημα, και μητέρα του η Ανθή Μουλούλη από τον Τύρναβο. Μεγαλύτερα αδέλφια του: Ροδόπη, Νίκος, Τάκης (χρημάτισε επανειλημμένα υπουργός, καθώς και Πρόεδρος της Βουλής) και Φωφώ.

Γεννήθηκα στην Αθήνα, σε ένα από τα τέσσερα γωνιακά σπίτια των οδών Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους. Δεν σας λέω όμως σε ποιο. Και το κάνω επίτηδες αυτό, για να μπλέξω άγρια ?σε αυτό το αθηναϊκό σταυροδρόμι? τους διάφορους «αρμοδίους», όταν έρθει η στιγμή να εντοιχισθεί η αναμνηστική πλάκα. Εγώ βέβαια θα τα έχω τινάξει προ πολλού, και θα σπάω κέφι καλά στον ουρανό, με τη μεταθανάτια φάρσα μου. Θα έχω παρέα τον Σολωμό, που θα μου λέει κουνώντας το κεφάλι: «Τράβα και συ Καραγάτση, όσα τράβηξα εγώ από τον Καιροφύλλα, τον Αποστολάκη και το Σπαταλά. Όπως βλέπετε το κυριότερο γνώρισμά μου είναι η μετριοφροσύνη...

Περνά τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, όπου ο πατέρας του υπηρετεί ως διευθυντής τράπεζας (Τρίκαλα, Πύργος, Αίγιο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κρήτη). Οι μετακινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ψυχασθένεια της πρωτότοκης αδελφής, που έκανε τους γονείς να στρέφουν όλο τους το ενδιαφέρον σ’ εκείνη, αλλά και την αυστηρή συμπεριφορά του πατέρα του, δημιουργούν αίσθημα αποξένωσης στον Καραγάτση (φτάνει μέχρι την έμμονη ιδέα ότι είναι νόθος γιος), αίσθημα που διακατέχει και τους περισσότερους πρωταγωνιστές των αφηγημάτων του. Τα παιδικά του χρόνια τα περιγράφει στο νεανικό διήγημα «Εγώ μικρός, με μένα και τη θάλασσα», καθώς και στον Μεγάλο ύπνο.